Tuesday, November 1, 2011

LATIHAN KARANGAN TAMBAHAN SPM SEMASA CUTI HARI RAYA AIDIL ADHA 1432H.


"Amalan Membaca Bukan Sekadar Hobi Tetapi Perlu Dijadikan Sebagai Budaya Hidup Dalam Kalangan Rakyat Malaysia."

BACA ARAHAN DENGAN TELITI: Bincangkan faedah membaca kepada anda dan kemudian tulis sebuah karangan tidak kurang dari 180 perkataan mengenainya berpandukan nota dibawah.


Pendahuluan.
Negara Malaysia sedang berusaha untuk duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan Negara-negara maju yang lain.

Oleh itu, Negara kita amat memerlukan rakyat yang berilmu pengetahuan untuk memacu kemajuan Negara.


Cadangan Isi

Faedah membaca:

Dapat meluaskan ilmu pengetahuan dalam pelbagai bidang: Mengikut minat seperti dalam bidang sains, telekomunikasi digital yang begerak dengan pantas sekali.

Dapat mengukuhkan penguasaan bahasa melalui pembacaan: Melalui pembacaan kita boleh menemui pelbagai kosa kata dan frasa yang menarik. Hal ini akan dapat membantu para pelajar menghasilkan karangan yang lebih menarik dan berkualiti.

Keyakinan diri akan bertambah: Kerana dengan membaca kita dapat meningkatkan kemahiran intrapersonal.

Dapat mengetahui isu-isu semasa dan tidak menjadi seperti katak di bawah tempurung: Bagi seorang pelajar, pengetahuan yang luas tentang isu-isu semasa dan adalah amat penting dan berguna dalam pembelajaran mereka.

Membaca dapat menjadikan kita insan yang celik maklumat: Dalam dunia tanpa sempadan ini maklumat sentiasa berubah dengan cepat oleh itu dengan sentiasa membaca ilmu pengetahuan kita juga akan senantiasa bertambah dan terkini.


Penutup

Jelaslah bahawa amalan membaca merupakan elemen penting yang dapat melahirkan masyarakat Malaysia yang berdaya saing pada era globalisasi ini.