Wednesday, August 5, 2009

KEPENTINGAN MENGUASAI BAHASA ASING

Masa: November 1992.
Tempat: Chiba Japan.

“Aduh habislah aku! Sesat habis dah!”, saya berkata kepada diri sendiri sambil berdiri di tengah-tengah kesibukan pagi kawasan pasar Tsukiji Chiba. Hanya 48 jam sebelum itu saya masih lagi berada di kampung halaman di damai permai Kedah dan kini saya sesat seorang diri dalam lautan kesibukan manusia yang seorang pun tak faham apa saya cakap dan saya juga tak faham apa mereka cakap! Bayangkan jika anda yang berada di tempat saya ketika itu, baru berumur 23 tahun dan sedang menggalas beg buku berat, tak cukup tidur akibat jam yang cepat dua jam ke hadapan, dengan bekalan kewangan yang sangat terhad dan kesejukan dengan kasut nipis yang dibeli di Jalan Tuanku Abdul Rahman KL dan sudah dua hari tak dapat makan nasi dengan sambal tumis. “Mak!...” Nak menangis pun ada juga sikit (sikit sahaja).


Pasar Tsukiji di Jepun

Saya perlu ke University Tokyo di Bunkyo dan akibat sesat saya sendiri tidak tahu macam mana saya telah lepas masuk ke kawasan pasar ini, dan saya juga dah tak tahu macam mana nak keluar dari kawasan pasar Tsukiji Chiba yang sangat besar ini ke jalan raya supaya paling tidak pun saya boleh tahan teksi untuk ke sana. Saya melihat seorang wanita pertengahan umur yang menjual makanan di warung berdekatan memandang saya dengan rasa simpati. Saya berasa lega dan bergegas kepadanya seolah terjumpa semula dengan seorang makcik yang dah lama tak berjumpa. Sambil memicit kepala saya sendiri, saya kemudian bertanya kepada beliau “Excuse me Auntie, tasukete please, please I need go to Bunkyo - Tokyo daigaku, where can get taxi, taxi, T-A-X-I”. Wanita tadi tersenyum sambil berkata “Hait dozo! Chyotto matte taksi san”. Beliau hilang selama beberapa minit sebelum muncul semula dengan segelas air suam dan sebiji ubat Tylenol untuk pening kepala. Astagfirullahnak’azim, habislah macam ni. Saya ambil ubat dan telan saja dengan air suam tadi tanpa banyak cakap lagi. Inilah akibat tidak memberi perhatian semasa belajar di dalam kelas bahasa Jepun sewaktu di Kuala Lumpur sebelum kami berlepas ke Jepun.

Kira tiga bulan kemudian setelah siang dan malam saya berhempas pulas mempelajari Nihonggo dan Katakana, saya fasih bertutur dan menulis dalam bahasa mereka sehingga ke hari ini. Apabila saya sudah fasih berbahasa Jepun, saya dapat memberikan tumpuan yang lebih mendalam ketika di dalam waktu kuliah. Saya juga dapat menyertai kumpulan belajar “study group” apabila di ambang peperiksaan dan hasilnya keputusan saya bertambah baik. Saya berupaya menterjemahkan dengan jelas dan efektif segala konsep dan idea daripada minda saya ke saluran pertuturan dan penulisan saya dengan lebih cepat, setara dengan orang Jepun sendiri.

Selepas tamat belajar dengan keputusan saya yang boleh dikira agak cemerlang saya mendapat tawaran untuk bertugas dengan sebuah syarikat broker kewangan di Tokyo. Sewaktu bertugas saya fasih berfikir, bertutur dan berkomunikasi sepenuhnya dengan menggunakan bahasa Jepun. Hasil daripada ini Ketua Jabatan saya telah memberikan penghormatan dan kepercayaan yang tinggi kepada saya untuk melaksanakan tanggungjawab syarikat. Di sini saya telah mengaplikasikan apa yang saya pelajari ketika bersekolah di desa dahulu, iaitu sentiasa berusaha dengan bersungguh-sungguh, pamerkan kegigihan dan keikhlasan ketika melakukan kerja. Hasilnya saya telah mendapat kenaikan pangkat dalam masa setahun berbanding dengan dua tahun dalam situasi biasa.

Setelah hampir lima tahun berkhidmat dengan mereka, syarikat tersebut telah membuka cawangan di Kuala Lumpur dan saya telah dihantar balik untuk memulakan operasi mereka bagi rantau ini.

Minat saya untuk mempelajari bahasa asing juga tidak saya persiakan. Hari ini saya juga telah mempelajari bahasa Mandarin, Tamil, Arab dan bahasa Inggeris serta saya sedang mengambil kelas hujung minggu untuk mempelajari bahasa Korea. Kini saya boleh melawati banyak laman sesawang dalam banyak jenis bahasa tanpa perlu menggunakan fungsi alih-bahasa di komputer saya. Minat ini juga saya terapkan kepada anak-anak saya semenjak dari kecil lagi.

Jika kita berjaya menguasai bahasa asing, hasilnya kita akan boleh meluaskan minda pengetahuan kita dan kita juga boleh membaca dalam bahasa asing, memahami dengan pantas dan juga kita akan mampu membentangkan fakta serta pemikiran minda kita dengan lebih jelas lagi. Dari segi peribadi pula, kita akan mempunyai jaringan persahabatan yang lebih luas dan berpengetahuan lagi. Oleh itu, pelajari daripada hari ini bahasa asing demi untuk kebaikan anda semua. Mempelajari bahasa asing sebenarnya tidak akan melemahkan kita, akan tetapi sebaliknya kita akan mendapat 1001 kekuatan baru daripadanya. Kita jadi lebih istimewa, unik dan menonjol jika dibandingkan dengan orang yang tidak tahu berbahasa asing. Peluang pekerjaan kita juga jauh lebih tinggi daripada calon biasa yang hanya boleh bertutur dalam dua bahasa sahaja.

Melalui laman sesawang SPM Bahasa Melayu MSAB (EC) rakan lama saya ini, saya berharap saya telah dapat serba sedikit membuka minda dan memberikan keyakinan kepada anak-anak semua untuk mempelajari bahasa asing dengan tekun sehingga mencapai tahap penguasaan fasih membaca, menulis dan pembentangan fakta.

Bak kata pepatah Arab lama: “Man jadda wa jadda - Sesiapa yang berusaha pasti berjaya.”

Ikhsan perbualan telefon kami bersama Pakcik Mansor (KL).
Diedit oleh Mohd. Naquib dan Sha-Mir.