Saturday, January 8, 2011

“Esprit de corp”; Majulah Sukan Untuk Negara.


Aktiviti sukan terdapat di mana-mana saja adanya tamadun manusia. Malah sukan antarabangsa yang terkenal iaitu Sukan Olimpik moden (Olympic) telah diadakan sejak tahun 1896 lagi.

Terdapat beberapa jenis dan kategori sukan yang terkenal di dunia hari ini seperti permainan bola sepak, permainan ragbi, permainan bola keranjang, permainan badminton, dan tidak ketinggalan juga seni mempertahankan diri yang telah diterima pakai sebagai sebahagian daripada acara sukan persahabatan moden. Di Malaysia, antara para atlet dunia yang kini terkenal di seluruh negara ialah David Beckham, Datuk Nicol Ann David dan juga Ralph Nadal. Setiap negara senantiasa dapat dilihat berusaha menggalakkan rakyatnya supaya melibatkan diri dalam sukan kerana sukan mendatangkan kebaikan kepada kesihatan, perpaduan antara kaum dan juga ekonomi sesebuah negara.

Baru-baru ini, negara kita telah diwarnakan dengan kegemilangan Skuad Bolasepak Negara “Harimau Malaya” dengan kemenangan mereka menewaskan Indonesia 4-2 dan sekali gus menjadi juara Piala Suzuki AFF Asia bagi tahun 2010. Ini menunjukkan keberkesanan nilai-nilai dan usaha yang telah diambil oleh pihak kerajaan untuk meningkatkan mutu sukan negara pada masa kini.

Sekolah Sukan telah dibina semenjak beberapa tahun lalu demi untuk menempatkan generasi muda yang dilihat mempunyai bakat dan potensi dalam bidang sukan masing-masing. Di sekolah ini, bakat mereka diasah dengan bimbingan guru-guru sukan profesional terlatih yang berkelayakan dan berpengalaman bagi menyediakan mereka secara mental dan fizikal menyertai pertandingan di peringkat antarabangsa.

Selain itu, kerajaan juga memperkenalkan skim ganjaran kepada atlit yang telah berjaya mengharumkan nama negara di peringkat antara bangsa seperti sukan SEA, Asia, Commonwealth dan Olimpik. Mereka yang berjaya membawa pulang pingat ke negara ini akan diberi ganjaran yang lumayan. Ganjaran seperti itu sudah semestinya memberi semangat kepada atlet untuk terus berusaha hingga berjaya.

Kanak-kanak juga dilihat berbakat adalah digalakan untuk melibatkan diri dalam bidang sukan melalui Pendidikan Jasmani dan kegiatan kokurikulum sekolah yang memasukkan kelab sukan sebagai satu daripada persatuan yang boleh disertai oleh pelajar. Pelajar yang berbakat dalam bidang sukan yang diminatinya akan berpeluang untuk menunjukkan bakat mereka apabila terpilih sebagai wakil sekolah dalam beberapa pertandingan di peringkat daerah, negeri dan juga antarabangsa.

Secara keseluruhannya, dapat dikatakan bahawa mutu sukan negara ini masih dapat ditingkatkan sekiranya usaha-usaha yang telah dan sedang dibuat diteruskan. Kerajaan dan masyarakat juga seharusnya berusaha mencari cara untuk meningkatkan mutu sukan supaya Jalur Gemilang kita akan terus berkibar megah di kejohanan-kejohanan antara bangsa.

Demi kegemilangan masa hadapan sukan negara kita, marilah kita bersama-sama mengambil iktibar untuk bertunjangkan semangat “esprit de corp”, Majulah Sukan Untuk Negara!